По повод Деня на народните будители на 31 октомври гост на 157 Гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ беше писателката Теодора Димова. Имах удоволствието да поставя началото на събитието, представяйки я на учениците от 12. клас. Активно участие в разговора с нея взеха учениците Калин Маринов, Борис Дмитриев и Стейси Стоянова. Техните въпроси бяха насочени към това да разберат какво я е накарало да пише художествена литература, защо е започнала творческия си път с писане на пиеси и т.н.

Пред аудиторията Теодора Димова сподели любопитна информация за това каква история от българската действителност й дава тласък да създаде романа „Майките“, както и творческото вдъхновение да напише романа си „Адриана“, което е провокирано от книгата „Роман без заглавие“ на баща й, който е писателят Димитър Димов.

Учениците имаха възможност да чуят и есето „Творческият акт“, което е част от последната книга „Зове овцете си по име“ на Димова.

В края на срещата писателката написа своето послание в книгата за гости на гимназията, а Калин Маринов, ученик от 12. А,  й поднесе букет и й благодари, че се отзова на поканата да бъде с нас в навечерието на Деня на народните будители.

                                                                                                          Христина Андонова

previous arrow
next arrow
Slider