Скъпи ученици, учители и родители,

На 28 февруари 2018г. за поредна година редица училища по света ще отбележат „Деня на розовата фланелка”.

Какво и Защо е „Денят на Розовата фланелка”?

Всяка година последната сряда на февруари е известна като "Ден за борба с тормоза в училище"Той е познат също и като "Ден на розовата фланелка"/Pink Shirt Day/.  На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да изразят своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Ско-тия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс.

 

При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25.02.2009 г. също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише "тормозът спира тук" и „Ден на розовата фланелка". Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден.

 

А ние ще се включим ли ?!?...

 

P.S.  Очаквам вашите предложения.

Р.Христова